Παραλία Μοναστήρι

Ολοκληρωμένος οδηγός για τις παραλίες της Πάρου

Στα βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας, στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, καθώς συνεχίζει ο δρόμος μετά τις Κολυμπήθρες, θα βρεθείτε σε μια παραλία, που για όσους έχουν ήδη επισκεφτεί την Πάρο αλλά και για όσους έχουν αποφασίσει να την επισκεφτούν και συμβουλεύονται τουριστικούς οδηγούς, είναι γνωστή ως Μοναστήρι. Οφείλει το όνομα της στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο, στα δεξιά της.

Παραλία Μοναστήρι - Πάρος Παραλίες

Ωστόσο η παραλία στο Μοναστήρι αποτελεί το κεντρικό σημείο ανάπλασης ολόκληρης της χερσονήσου του Αϊ-Γιάννη Δέτη, όπου ο Δήμος Πάρου «φιλοτέχνησε» το Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, και όπου από φέτος δίνει το όνομα του σε ολόκληρη την περιοχή. Ίσως και να επικρατήσει τελικά το παλιό της όνομα, «Μοναστήρι» καθώς οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται, ωστόσο το ποια από τις δύο ονομασίες θα επικρατήσει τελικά θα το δείξει ο χρόνος.

Η στενή «αγκαλιά» που σχηματίζουν οι γύρω λόφοι οριοθετούν μια φιλόξενη παραλία -ακριβώς απέναντι από τη Νάουσα- που προς το παρόν δεν έχει γεμίσει με το γνωστό «σετ» ομπρέλα-ξαπλώστρα, καθώς υπάρχει άφθονος χώρος για όσους προτιμούν τη σταθερή αξία της σκιάς από τα αλμυρίκια, τα γνωστά «θαλασσόδεντρα», που κυριαρχούν ακμαία σε κάθε παραλία στην Πάρο.

Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και δροσερή, ενώ η παραλία ενδείκνυνται για οικογένειες, καθώς τα νερά της είναι ρηχά, ιδανικά για παιδικά παιχνίδια, τα οποία μεταφέρονται πανεύκολα και στην αμμουδιά, με το εξαιρετικά μεγάλο πλάτος.

Στην αμμουδιά υπάρχει και το απαραίτητο για όσους αναζητούν τις σύγχρονες ανέσεις αναψυκτήριο αλλά και ένα εστιατόριο, αμφότερα καλαίσθητα και απόλυτα δεμένα με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου με την τοπική πέτρα, την ψαρόπετρα, που δεσπόζει ολόγυρα στους βράχινους λόφους. Το κτίσμα περιβάλλεται από αλμυρίκια αλλά και μεγάλους φοίνικες.

Στο Μοναστήρι μπορείτε να φτάσετε είτε με δικό σας μεταφορικό μέσο, καθώς ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος είναι απόλυτα βατός -η διαδρομή θα σας γοητεύσει καθώς θα περνάτε ανάμεσα από τους πανέμορφους καμπυλωτούς βράχους- είτε με τουριστικό καϊκάκι από την απέναντι Νάουσα.

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ - ΠΑΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ