Πάρος Ιστορία

Στιγμές από την Ιστορία της Πάρου

Η ιστορία της Πάρου μας πάει πολύ παλιά στο προϊστορικό Αιγαίο. Η Πάρος βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση στην μέση των Κυκλάδων και το Αιγαίου πελάγους και μια ανάσα από όλα τα διπλανά νησιά. Η Πάρος στην αρχή της ιστορίας της είναι ένα άγονο νησί των Κυκλάδων που προσπαθούσε να εξάγει τον υπερπληθυσμό της σε διάφορους τόπους δημιουργώντας αποικίες. Τα πράγματα άλλαξαν από όταν άρχισαν οι Παριανοί να εκμεταλλεύονται το πολύτιμο μάρμαρο που έκρυβε η Πάρος στο υπέδαφος της.

Πάρος Ιστορία

Οι περσικοί πόλεμοι ήταν μια προσπάθεια της Πάρου να μπορέσει να επιβιώσει ανάμεσα στους Πέρσες και στην Αθήνα. Εκστρατεύει στο πλευρό των Περσών αλλά τα καράβια της δεν συμμετέχουν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι Παριανοί περιμένουν το αποτέλεσμα για να δούνε τι θα κάνουν. Μετά την νίκη των Αθηναίων λέγεται ότι δωροδόκησαν τον Θεμιστοκλή ώστε να μην έχουν συνέπειες για την προσωρινή τους σύμπλευση με τους Πέρσες.

Από την στιγμή που γίνεται μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας η Πάρος είναι ένα πιστό μέλος και μάλιστα οι εισφορές της στο κοινό ταμείο είναι πλουσιοπάροχες καθώς το παριανό μάρμαρο είναι περιζήτητο και φέρνει πολύ πλούτο στο νησί. Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην Πάρο μπορείτε να τα δείτε και σήμερα σε διάφορες θέσεις στο νησί. Σκοπός μας με αυτά τα άρθρα για την ιστορία της Πάρου δεν είναι να καταγράψουμε την πλήρη ιστορία της, καθώς υπάρχουν ειδικοί για αυτό, αλλά να φωτίσουμε μερικά χαρακτηριστικά επεισόδια . Αυτές τις στιγμές της ιστορίας της Πάρου θα φωτίσουν όλα τα επόμενα άρθρα μας.

 

ΠΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ